Kloecke Koppen

Tintype Portraits door Lawrence Mooij

In de aanloop naar De Slag om Grolle gaat Galerie KiK terug in de tijd met een expositie Tintype fotografie van Lawrence Mooij uit Lichtenvoorde.
Zelf zegt Lawrence over deze unieke manier van fotograferen: “Ik maak gebruik van de oude methode’s en camera’s in combinatie met de nieuwste technieken. Hiermee kan ik portretten ‘vangen’ en vereeuwigen in een prachtig oud ambacht. Ik leg unieke, zilveren, halogenide [op basis van zouten] portretten vast, op zowel aluminium- en of glasplaten. Wetplate fotografie was heel populair halverwege- en eind 18e eeuw.
Wetplate fotografie was echter een lastig, gevaarlijk, duur en moeizaam procedé en het werd al snel ingehaald door andere, betere maar vooral betrouwbare, gezondere methode’s. Vandaag de dag, in harmonie met de oude technieken komt deze Wetplate fotografie weer helemaal terug. Mijn houten balgcamera’s & objectieven van Mooij, sommige meer dan 110 jaar oud, zijn met de hand gebouwd door ervaren ambachtslieden in kleine werkplaatsen. Alles gemaakt lang voordat de computer alle oude ambachten overnam. Daarom zijn mijn camera’s en objectieven zo uniek, ze zijn handgemaakt en daarom dus niet foutloos. Ze bezitten de “fouten” van de makers. Deze fouten komen naar voren wanneer Mooij portretten vastleg in zilver. Het bijzondere van dit procedé is dat de glasplaat alleen lichtgevoelig is als het nog nat is, vandaar de naam. Dat betekent dat de plaat binnen tien minuten belicht en direct daarna ontwikkeld moet worden. In het Koetshuys zal daarom een speciale donkere kamer ingericht worden. ”
Tijdens de Slag om Grolle kunnen bezoekers Lawrence Mooij aan het werk zien. Hij zal unieke Tintype portretten maken van het gure volk dat de stad belegert.

Klik hier voor een foto-impressie van de opening.

Eric Toebosch - Art in mixed media

Al meer dan 40 jaar werkt de Venlose kunstenaar Eric Toebosch (1949) aan zijn oeuvre. Werk van zijn hand was…

Jan Cremer bezoekt Galerie KiK

Ik Jan Cremer bezoekt tijdens de Slag om Grolle ook galerie KiK en wordt Tin Type geportretteerd door Lawrence Mooij!…

Superrealisme uit Azië

Vanaf 10 juni 2019 'Superrealisme' in galerie KiK. Uit de collectie van Kunstverzamelaar Thieu Nikkessen hebben we een expositie samengesteld van…