‘t Koetshuys

Het Huis van Basten Asbeck is een vroeg 17e eeuws herenhuis en koetshuis met vakwerkgevel, gelegen aan de noordelijke vestingwal in Groenlo. Het pand is gebouwd op de plek waar een paar jaar eerder nog een deel van de stadsgracht en het riviertje De Slinge liep. Het verdedigingswerk was toen nog 5-hoekig. Na het verleggen van de Slinge en het dempen van de lange grachtzijde is de typische ‘stervorm’ ontstaan. Het Huis van Basten Asbeck is een van de de eerste bebouwingen op deze nieuw ontstane plek in de oude stad Groenlo (Grol). Het huis en het koetshuis zijn omstreeks 1630 gebouwd en de stadstuin beslaat meer dan 6.700 m². Het geheel is momenteel een rijksmonument.

Buiten de oude stadsmuren werd een uitgebreid stelsel van aarden wallen, grachten en verdedigingsbolwerken aangelegd, waardoor Grol uitgroeide tot de sterkste vesting van het oosten van Nederland.

 

De Tachtigjarige Oorlog was toen nog niet ten einde en Groenlo was in handen van de Spaanse Troepen. Op 20 augustus 1627 trekt Prins Frederik Hendrik met zijn troepen de stad binnen en komt Groenlo in Staatse handen.

Het koetshuis wordt sinds 2018 gebruikt als galerie in combinatie met IdeeMedia Meesterwerken in Print & Web. Het huis wordt gebruikt als woning.