Exposities

Eric Toebosch

Art in mixed media – 06/01 t/m 29/2 2020

Al meer dan 40 jaar werkt de Venlose kunstenaar Eric Toebosch (1949) aan zijn oeuvre. Werk van zijn hand was in deze lange periode te zien in diverse musea in binnen- en buitenland en op prestigieuze kunstbeurzen in Maastricht, Gent en Amsterdam. Zij werk is o.a. in bezit van diverse bedrijfs- en museumcollecties.
De laatste jaren werkte hij samen met Balinese houtsnijders en beschilderde hij grote houten beelden. In Vietnam, in de keramiekstad Bat-Tang, beschilderde hij grote vazen.
Zijn laatste project was het beschilderen van keramieken urnen. Maar de verbinding tussen alles is toch zijn teken- en schilderwerk in de zo typische Toebosch kleuren. Aangeraakt door symboliek van India, Nepal en Afrika integreerde hij vormen en kleuren uit deze landen. Zijn reizen door het fascinerende verre oosten waren steeds de inspiratiebron voor zijn werk. Ik zou zeggen: geniet en laat u verrassen!

07/10 t/m 29/11 2019: Tintype Portraits door Lawrence Mooij

Kloecke Koppen

In de aanloop naar De Slag om Grolle gaat Galerie KiK terug in de tijd met een expositie Tintype fotografie van Lawrence Mooij uit Lichtenvoorde.
Zelf zegt Lawrence over deze unieke manier van fotograferen: “Ik maak gebruik van de oude methode’s en camera’s in combinatie met de nieuwste technieken. Hiermee kan ik portretten ‘vangen’ en vereeuwigen in een prachtig oud ambacht. Ik leg unieke, zilveren, halogenide [op basis van zouten] portretten vast, op zowel aluminium- en of glasplaten. Wetplate fotografie was heel populair halverwege- en eind 18e eeuw.

Wetplate fotografie was echter een lastig, gevaarlijk, duur en moeizaam procedé en het werd al snel ingehaald door andere, betere maar vooral betrouwbare, gezondere methode’s. Vandaag de dag, in harmonie met de oude technieken komt deze Wetplate fotografie weer helemaal terug. Mijn houten balgcamera’s & objectieven van Mooij, sommige meer dan 110 jaar oud, zijn met de hand gebouwd door ervaren ambachtslieden in kleine werkplaatsen. Alles gemaakt lang voordat de computer alle oude ambachten overnam. Daarom zijn mijn camera’s en objectieven zo uniek, ze zijn handgemaakt en daarom dus niet foutloos. Ze bezitten de “fouten” van de makers. Deze fouten komen naar voren wanneer Mooij portretten vastleg in zilver. Het bijzondere van dit procedé is dat de glasplaat alleen lichtgevoelig is als het nog nat is, vandaar de naam. Dat betekent dat de plaat binnen tien minuten belicht en direct daarna ontwikkeld moet worden. In het Koetshuys zal daarom een speciale donkere kamer ingericht worden. ”
Tijdens de Slag om Grolle kunnen bezoekers Lawrence Mooij aan het werk zien. Hij zal unieke Tintype portretten maken van het gure volk dat de stad belegert.

__________________________________________________________________________________

10/6 t/m 30/8 2019: uit de Azië-collectie van Thieu Nikkessen:

Superrealisme

Uit de collectie van Kunstverzamelaar Thieu Nikkessen hebben we een expositie samengesteld van superrealistische schilderkunst. Thieu ontmoette vele kunstenaars uit zuid-oost Azië. Een aantal van hen beheerst de kunst van het Superrealisme als geen ander.
Een bijzondere ervaring als je oog in oog staat met bijna tastbare schilderijen.

 

Kamiel Rongen opende Galerie KiK op 31 maart 2019

Met trots mogen wij Kamiel Rongen als eerste exposant in het Koetshuys aankondigen. Deze Amsterdamse visuele kunstenaar, ook genaamd Hyde Park, staat bekend om zijn trippy videoserie Waterballet, waarin hij met verf, olie en een (omgekeerde) vissenkom de vreemdste buitenaardse onderwaterwerelden maakt. Hij staat op het punt van doorbreken in de internationale kunstwereld. Hij verzorgde in 2019 nog een live performance in Korea voor Kia Motors en werkte samen met zanger/kunstenaar Spinvis.

Wilt u ook exposeren in Galerie KiK? Stuur dan een mail naar exposeren@kikgroenlo.nl