Onderzoek naar Jan Cremer Museum

15.000 van gemeente voor onderzoek naar Jan Cremer Museum

Lukt in Groenlo wat in Enschede nooit van de grond kwam?

Door Mark Ebbers

GROENLO – De eerste stap was een brief van Jan Cremer aan burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre in december 2018. Hierin had de schrijver/kunstenaar het over zijn Groenlose roots via zijn grootvader die in de negentiende eeuw in Groenlo woonde en werkte. Die brief leidde tot contacten tussen Cremer en de groep Muurgedichten Groenlo, uitmondend in de onthulling van een muurgedicht van de schrijver tijdens de Slag om Grolle in oktober 2019 in de Notenboomstraat; een tweede stap. Na de onthulling bezocht Cremer galerie KiK (Kunst in het Koetshuis) bij IdeeMedia en daarmee werd de derde stap in gang gezet: de mogelijkheden voor een Jan Cremer museum in de vestingstad. Het college van B&W van Oost Gelre heeft vorige week, woensdag 21 april, besloten 15.000 euro toe te kennen voor een haalbaarheidsonderzoek naar zo’n museum. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een vanuit Stichting KiK ontstane initiatiefgroep.

Voortrekkersrol
Die initiatiefgroep is inmiddels een onderzoek begonnen naar verdere financiële middelen en een mogelijke locatie voor zo’n museum. “De gemeente heeft ons een aantal maanden geleden al gevraagd een voortrekkersrol te vervullen”, vertelt Peter Konings van KiK. “Aan de groep zijn naast mensen van KiK verschillende mensen toegevoegd en daarnaast krijgen we ondersteuning van externe deskundigen.”

Ander publiek
Wethouder Bart Porskamp is blij met de toekenning van de 15 mille: “Een nieuw museum past heel goed in het succesvolle Programma Stad Groenlo. Groenlo trekt nu vooral veel toeristen die komen voor het vestingverleden. Met een Jan Cremer Museum trek je weer een heel ander publiek.”

Beter gevoel bij Groenlo
Jan Cremer zelf blijkt positief te staan tegenover de in Groenlo levende plannen, evenals zijn echtgenote Babette. “We zijn al met een afvaardiging van de initiatiefgroep bij hem op bezoek geweest in Amsterdam, en we werden hartelijk ontvangen”, aldus Konings. De onlangs tachtig jaar geworden schrijver is nog altijd teleurgesteld dat een aan hem gewijd museum in Enschede, zijn geboorteplaats, er tot nu toe nooit is gekomen. Zijn gevoel bij Groenlo is een stuk beter.

Mogelijk dit jaar al expositie
Het haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een Jan Cremer museum zal uitgevoerd worden in de periode najaar 2020 tot voorjaar 2021. Maar werk van de schrijver en beeldend kunstenaar is wellicht al eerder te zien, onthult Konings: “Mogelijk is er dit jaar al, afhankelijk van de ontwikkelingen rond de coronacrisis, een tijdelijke expositie in galerie KiK aan de Nieuwestraat in Groenlo.”

Kamermuziek festival Eibergen bezoekt KiK

In het pinksterweekend 2024 organiseerde Podium Eibergen voor de derde keer het Kamermuziekfestival Eibergen. Artistiek leider Tim Brackman had weer…

MAGISCHER REALISMUS DURCH EINE LINSE Die Arbeiten des Fotografen Jan Gerber sind ab dem 15. April zu bewundern; „Magischer Realismus…

Jan Gerber exposeert kunstfotografie

MAGISCH REALISME DOOR EEN LENS Vanaf 15 april a.s. is het werk van fotograaf Jan Gerber te bewonderen; ’Magisch realisme…