Cremer Tulips in Galerie KiK

Met trots mogen wij Jan Cremer als exposant in het Koetshuys aankondigen.

Het is voor Galerie KiK een eer om deze expositie rondom Jan Cremer te kunnen organiseren.

Van 5 september t/m 1 februari 2022 is de expositie te zien in Galerie KiK. Dagelijks te bezoeken van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak.

Legendarisch is het leven van de 81-jarige Cremer nu al te noemen. Niet bang om heilige huisjes omver te schoppen en met een levenswandel en turbulent liefdesleven waar nuchtere Nederlanders in de zestiger jaren absoluut geen weet van hadden. Jan Cremer werd bekend met zijn boek “Ik Jan Cremer”, een onvoorwaardelijke bestseller zoals hij het bij verschijnen al noemde. Het is een schelmenroman met seks, geweld en wilde avonturen. Dit enfant terrible van de Nederlandse literatuur ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar die tot op de dag van vandaag aan de weg timmert.

Cremer als schilder vestigde de aandacht op zich met zijn “peinture barbarisme”. Hij zei hier zelf over: “Ik sodemieter verf op een doek, ik druip, spat, sla, schop, ik vecht met verf en soms win ik.” De kunst van Jan Cremer bestaat uit schilderijen, grafiek en gouaches en beelden vaak Hollandse en tegenwoordig ook Italiaanse landschappen uit in felle kleuren. Zijn pure schilderkunst raakt aan de grote Hollandse landschapstraditie maar misschien nog meer aan de anti-traditionele pop art.

Wie is Jan Cremer?

Jan Cremer is in 1940 geboren in Enschede en stamt van vaderszijde uit een familie van hoefsmeden en beroepsmilitairen uit Pruisen en Hessen. Zijn moeders familie komt uit Hongarije. Zijn overgrootvader was smid in Groenlo.

In zijn jonge jaren volgde Cremer korte tijd een opleiding aan de Academies voor Beeldende Kunsten in Enschede, Arnhem, Den Haag en Parijs. Als schilder kreeg hij in de zestiger jaren snel erkenning. Jarenlang reisde hij veel en woonde zo’n beetje overal op de wereld.

In 1964 verscheen zijn eerste roman: “Ik Jan Cremer”. Dit rauwe werk riep in het Nederlandse literaire
wereldje heftige emoties op. Het leverde hem een ereplek op tussen schrijvers van naam en faam.

Midden jaren 60 vertrok Cremer naar New York. Daar belandde hij tussen de jonge kunstenaars, popsterren, acteurs en regisseurs. Dit grenzeloze leven te midden van de New Yorkse scene bracht hem de inspiratie voor latere jaren.

Vanaf 1970 zwierf en reisde hij over de hele wereld. Zijn tijd verdeelt hij tussen schrijven, schilderen en reizen. Dat levert nog steeds werk op van allure, zowel het geschreven als het beeldende werk.

Mary Miracle, die Achterhoek Drag Queen

Mary Miracle, die Achterhoek Drag Queen, ist ein bekannter Name im Achterhoek. Ihr findet sie von Parties und Parties bis…

Expositie: Mary Miracle, dé Achterhoekse dragqueen

Mary Miracle, dé Achterhoekse dragqueen is een begrip in de Achterhoek. Van feesten en partijen tot de festivals in onze…

City of Taste

Galerie KiK is geopend tijdens City of Taste op 14 mei tussen 19:30 en 22:00 uur. Kunstenaar Maria Hees zal…